“de wereld verandert snel om ons heen, buiten digitale vooruitgang en cybercriminaliteit zijn er ook pandemieën waar we rekening mee moeten houden”

Corona en vooral de variant Covid-19 heeft een gigantische impact op ons leven en maatschappij . Veel bedrijven en organisaties die geen fysiek werk uitvoerden, waren nog niet voorbereid op het “nieuwe werken” (overigens een kreet uit 2010 !)

 

Het nieuwe werken zou onder andere de belasting van ons wegennet drastisch hebben doen slinken, maar het tegenovergestelde gebeurde. We bleven allemaal braaf om 08:30 naar kantoor gaan en ook weer om 17:00 uur naar huis. Sommige een uurtje later of eerder.

Nu hebben we geen keus meer, als we met elkaar willen overleggen, moeten we wel overschakelen op Video- conferencen. En wat blijkt ? We krijgen opeens veel meer werk op een dag gedaan en zijn stukken productiever. Geen reistijden, in plaats van 3 fysieke vergaderingen van een uur, zijn er opeens 7 mogelijk.

Uiteraard is het belangrijk dat we elkaar ook fysiek in “levenden lijve” ontmoeten, maar deze crisis heeft onderhand wel aangetoond dat we eigenlijk heel goed in staat zijn om op afstand met elkaar te werken.

We zien nu ook dat mensen andere routines uitproberen, we zitten in het “normale” leven vaak vast aan onze “vaste afspraken” : de sportclubs, de klaverjassenavonden en elke vrijdag iets met vrienden of collega’s doen. Ik zie dat deze periode ook gebruikt wordt om dit ritme eens om te gooien en de dag anders in te delen. Zelf doe ik daar ook aan mee en merk dat het een andere dimensie geeft aan de dag. ‘s ochtends vroeg werken achter de pc tot na de lunch, dan een grote wandeling, daarna weer een 1,5 uur werken, om vervolgens dan weer wat klusjes te doen. ‘s Avonds na het eten dan nog een uurtje achter de pc. Ik merk dat ik meer focus heb en veel meer werk verzet in plaats van 8 tot 10 uur aan 1 stuk door te werken.

Food for thought: waarom gaan we nu eens ècht anders werken en laten we de industriële werktijd los ?

Meer taak gestuurd werken i.p.v. tijd gestuurd werken.

Uiteraard is dit niet voor iedereen mogelijk. Zij bijvoorbeeld die in de productie of bij de politie werken, zullen gebonden blijven aan diensten. Echter, voor  veel beroepen maken we dit wel mogelijk. Op deze manier kunnen we de files reduceren. Immers, veel verplaatsingsverkeer zal overbodig zijn. Tussendoor even sporten geeft je energie om er weer fris tegenaan te gaan. Geniet van je kinderen, ga met ze lunchen en vervolgens met een glimlach weer verder met je werk.

Uiteraard moeten de werkprocessen en de ICT hierop ingericht worden, maar daar kunnen wij u zeker bij helpen.

15 maart 2020

Cyrille Joskin